Administrativa omvägar i vården.

08:15

Vi betalar väldigt mycket i skatt i det här landet, men jag gör det gärna för jag upplever att vi i vår familj fått vår beskärda del tillbaka med råge genom hjärtoperationer och specialistvård i mängder. Jag tycker om svensk sjukvård. Tycker att den är strålande. Jag tror, att om det blir allvar – som med Abbe till exempel – så fungerar saker och ting väldigt bra. För det mesta.

Men ibland undrar jag ändå hur våra surt förvärvade skattepengar används. Det är möjligt att det finns förklaringar till det jag nu ska beskriva, eller åtminstone delar av det, men för mig känns det bara som ett kvalificerat slöseri med pengar och tid.

Storebror är allergisk, visar det sig. Han var riktigt risig under pollenperioden i våras och har reagerat starkt t ex när han varit nära hästar. Mycket dumt, eftersom både Abbe och mamman rider. Vi insåg därför att ett allergitest vore bra för honom. Så att vi vet.

Okej. Så vi ringde vårdcentralen och försökte boka tid för pricktest. Det finns också en barnmottagning i kommunen, men den är bara för små barn (läs bebisar) och kroniskt sjuka (läs Abbe & Co). Alltså ringde vi vårdcentralen.

Men nix. Det gick inte att boka tid för pricktest, bara sådär. Först måste vi träffa en läkare och berätta att storebror är allergisk. Så läkaren kan säga "då ska vi nog ta och boka ett pricktest". Vi tog ledigt från jobb och skola, gick till läkaren som ställde några frågor, skrev en notis om att storebror ska göra ett pricktest och meddelade att de skulle höra av sig. Sedan gick det några veckor.

Och så en dag kom två brev. Inte ett. Två olika brev, två personer som suttit och skrivit, stoppat i kuvert och frankerat. Det ena löd ungefär "storebror är för ung för att göra pricktest hos oss på vårdcentralen. Vi skickar en remiss till barnmottagningen". Det andra brevet kom från barnmottagningen, och löd typ "vi har tagit emot en remiss och kommer att kalla storebror på pricktest". Någon gång. Sedan. Ytterligare en person ska alltså titta i en kalender, skriva en kallelse, stoppa i kuvert och frankera. Det brevet har inte kommit än.

Alltså, det här är inte hela världen, men ändå. Jag frågar mig om man inte kunde tagit läkarbesöket i samband med pricktestet? Man kan, bara med en snabb blick, rationalisera bort ett läkarbesök och tre brev med allt vad det innebär av porto, att skriva och hantera. Tid och pengar som kunde lagts på någon som behövde det.

Storebror får nog sitt pricktest så småningom. Men, kom igen! Nog finns det vettigare sätt att förbruka pengarna?

35 kommentarer

  1. Ni behöver inte göra pricktest. Ett blodprov som skickas på analys för IgE-antikroppar mot olika allergen (häst, pollen etc) funkar lika bra och är betydligt trevligare för storebror. Kan tas på vilken vårdcentral som helst. Kolla tex isitallergy.com för mer info. (finns även snabbtest man kan göra tex på Apoteket, stick i fingret och så är första screeningen klar på 20 min).

    SvaraRadera
  2. Man undrar många gånger varför de väljer att krångla till saker? Och hur dyrt blir det inte i längden, det är ju "många bäckar små" det handlar om i vården ...

    SvaraRadera
  3. Vi gjorde ett blodprovstest på vårdcentralen på vår sjuåring. Visade allergi mot björk och äpplen och något mer. Vi fick svaren på några dagar efter ett vanligt besök där. Funkade jättebra!!! Och han fick recept på allergimedicin som funkat hyfsat - utan trötthet som biverkning (Aerius tror jag den heter).

    Men sedan ville vi gå vidare då vi misstänkte allergi mot djur och annat också. Då hamnade vi i samma remissväng som er. Ingen ville ta emot. När vi gjorde en hälsokontroll hos skolsköterskan förra hösten pratade vi lite om allergier och en remiss som "försvann". Då sa hon att hon kunde skriva remiss och en månad senare var pricktestet gjort vid sjukhuset i stan!

    Resultat: Pollenallergi mot allt från al till gräs (alltså allergi från mars-oktober, tyvärr) och så många korsreaktioner som är vanliga vid pollenallergi (äpple, päron, persika, kiwi, morot och allt vad det är - det är inte lätt att ha frukt med sig till skolan varje dag).
    Ledsammast av allt var allergin mot katter tycker lillkillen som ÄLSKAR just katter....

    Lycka till - som sagt, skolsköterskan är ett tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usch då. Men tack för tipset.

      Radera
    2. Jag måste bara svara till Annika M (eftersom jag själv, om jag blev allergisk, aldrig skulle avstå från katt ändå) - om ni vill skaffa katt, så brukar det gå ändå. Man brukar inte vara allergisk mot gul/röd kattpäls. Så leta efter en helgul/helröd. Det får inte finnas en enda liten vit tuss!

      En granne till mig är allergisk men de har lyckats hitta TRE helgula/röda.
      Dessa katter är för övrigt alltid hannar.

      Radera
  4. Svensk sjukvård är fantastisk för de som är allvarligt eller kroniskt sjuka. För den stora massan är det tyvärr precis så som du beskriver. Stelbent och inte särskilt flexibelt.

    SvaraRadera
  5. Säger också - blodprov. Har gjort flera pricktest, sist blev det ett blodprov och de testade direkt 256 olika ämnen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får hoppas att de föreslår det då, när vi får kallelsen.

      Radera
  6. Jag håller med. Sjukvården är en seg stelbent koloss som skulle behöva mindre byråkrati och mer sunt förnuft. Min känsla är att mycket kommer från de som sitter vid ett skrivbord- politikerna borde på prov ge personal mandat att ändra på ett sjukhus. De lever i verkligheten. Sen en utvärdering på det och ta mig tusan så är jag övertygad om att det skulle bli effektivare, billigare och både anställda och patienter skulle må bra mycket bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, eller om man lät några människor som jobbar med logistik och organisationer ta en titt på alltihop.

      Radera
  7. Har man suttit på akuten med något som inte är jätteakut tex ett skadat knä eller eller en bruten arm i sisådär sju timmar så kan man också fundera på hur många som behöver vända på ett papper innan läkaren (väldigt viktigt att det står just läkare på namnskylten) kommer och konstaterar att knät är trasigt, man röntgar och får åka hem med värktabletter och vänta ett par dagar på svar. Ska väl även tillägga att jag är fullt medveten om att det finns de som går före för att det är just akut! Men enligt mina erfarenheter finns det rätt många som vankar av och an i korridorerna och mest verkar klia sig i huvudet.. både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, det är ingen balans i uppsättningen personal på akuten. Ofta sliter den enda läkaren som ett djur utan pauser, medan det finns tillräckligt med annan personal. Men vissa saker måste läkarna ta beslut om.

      Radera
  8. Äsch, om ni nu vet att han reagerat på pollen och på häst, inte behöver ni något pricktest. Allergimedicin finns ju receptfritt på apoteket. Bara behandla under pollensäsong och låt hästgrejerna vara för sig i någon vrå, om ni har flera ingångar använd en för hästbröder och hästmammor och en för storebror. Skaffa inte katt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är exakt så vi gör. Men det vore ändå bra att veta och inte gissa.

      Radera
    2. Tyvärr är det ju så med korsreaktioner på pollen att det dyker upp nytt hela tiden - och ibland är det som att sonen tål det han egentligen inte tål (kanske tål bättre då han går på medicin konstant under vår/sommar/höst). Idag reagerade han på smultron för första gången.... Vi har testat mot björk och gräs. Al vet jag redan eftersom det börjar redan då! Och så har vi testat mot katter. Visst kan man klara utan test, men det är ändå bra att få lite hjälp. Min son blev alldeles för trött och hängig av receptfria medicinen. Nu har han en på recept som funkar mycket bättre!

      Radera
  9. Det finns förbättringspotential där, ingen tvekan. Ge dem tips om Lean Healthcare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här kan du läsa lite om det.
      http://www.skane.se/sus/lean
      mvh Eva

      Radera
  10. All pappersvändning har med statistik kring vårdgarantin att göra. I stockholm ska man få komma på huvudön inom en månad. Om pat bokar om den och själv vill komma senare får sjukhuset böta....

    SvaraRadera
  11. Nybesök ska det stå ;-)

    SvaraRadera
  12. precis som anonym säger handlar det om statistik och pengar... kommer inte patienten till tillräckligt snabbt får vi böta, och talar vi inte om för patienten att vi fått remissen men inte kan kalla inom vårdgarantin får vi böta... härliga tider. och Lean healthcare, som Eva rekommenderade är säkert bra i bil-industrin där den kommer ifrån, men i vården bidrar det bara till nedskärningar vad jag sett hittills...

    SvaraRadera
  13. Låt nu tant berätta om när tant ville göra pricktest: En dag i våras blev jag tvungen att uppsöka jourcentralen eftersom jag fått en allergichock som satt sig på luftvägarna = extremt svårt att få luft. Jag hade sådan tur att grannen hade Betapred hemma som jag fick i mig innan vi åkte in akut. Läkaren tittade lite på mig och kom fram till att, ja, jag var allergisk och borde göra en allergiutredning snarast eftersom jag helt klart hade födoämnes allergi.
    Sagt och gjort, bokade tid hos vårdcentralen, fick vänta två veckor på den tiden. Kom dit fick prata lite med en läkare som tyckte, ja pricktest behövs men det kan vi inte göra här, det måste göras på NÄL. Hon skickar en remiss och skriver ut Betapred som räcker till två anfall. Får ett brev ifrån NÄL, satt på väntelista, det tar ca tre månader. Under tiden får jag anfall efter anfall ibland så många som fem i veckan. Alla gångerna sätter det sig på luftvägarna = Svårt att få luft. Läkaren förnyar receptet på betapred ett x antal ggr. Får utesluta det ena efter andra i matväg. Alla frukter, grönsaker, bär. Alla färgämnen, alla de fyra sädesslagen. Tillslut är det enda jag kan äta tonfisk och ris. Enformigt, javisst men man vill ju fortsätta andas.
    Till slut får jag en tid för pricktest med en notering om att jag bör ta med en del av det jag vill testas mot. Så jag ringer upp allergienheten och frågar om jag verkligen måste ta med allt jag inte tål. Ja, tydligen måste jag det.
    Alla grönsaker,frukter,bär ,färgämnen, sädesslag, träd, buskar, blommor, hästar, diverse andra djur. lösningsmedel,parfymer och en hög med damm. Vänta lite , ska bara hyra en lastbil med släp.
    Tar med mig en liten del av det jag reagerat mot, för det förstår ju alla, att det är omöjligt att ta med sig allt.
    Pricktestet görs och vi väntar in resultatet. Jodå det blir prickar på björk, hasselnöt och jordgubb. Får träffa läkaren. Då kommer det:
    Ja, nu gäller det ju att komma ihåg att bara för att du fått ett possitivt resultat på dessa så betyder det inte att du är allergisk, det betyder att du KAN vara allergisk, för du kan ha fått ett falskt possitivt resultat.
    Och de andra här...Ja det betyder ju inte att du tål dom sakerna, bara för att resultatet är negativt, för du kan ha fått ett falsk negativt och då är du ju allergisk mot dessa. Dessutom påverkar pollen , så vissa saker kan du reagera mot under våren-hösten men tåla på vintern, kanske.
    Sååå, undrar jag, hur gör jag nu?
    Jaa, du får väl fortsätta att ta bort sådant du reagerar på (som om det fanns något kvar att ta bort) Sedan får du fortsätta att prova dig fram om du tål något mer men kom ihåg att du kan få falska allergiska reaktioner och då behöver du inte ta någon medicin, fast får du en riktig så måste du ju ta medicinen, annars blir du jättesjuk.
    Hmmm, hur kan man skilja den falska allergin mot den äkta då?
    Nä, det kan du inte.
    Tack för att ni rätade ut de frågetecknen, allergienheten. Tack så hemskt mycket , känner mig mycket klokare nu, verkligen. Vågar verkligen äta allt nu...NOT

    Hoppas så att allergienheten är bättre nere hos er!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kräv en ordentlig RAST-analys. Några rör blod och de kan kolla alla födoämnen, pollen och ja, allt man kan vara allergisk emot. (i alla fall allt du upplever att du reagerat mot)Jag förstår inte varför de ska envisas med pricktest som, precis som du skrev, egentligen inte visar nåt...

      Radera
    2. Jag bad om det, det skulle inte behövas enligt dem. Men jag får ta tag i det, jag kan ju inte fortsätta så här.

      Radera
  14. Ja ibland kan man verkligen undra!! Men jag känner som du skrev i början att tack och lov för den sjukvård vi har ändå!! När vår dotter fick sitt hjärtfel fastställt var vi oerhört tacksamma över den fantastiska vård vi har. Men visst var det en hel del konstiga turer då med!! Men ändå!!

    SvaraRadera
  15. jo men den dagen det kommer ett parti som ska slakta ut bland landstingsstrateger och konsulter får de min röst. har följt landstingspolitik som journalist men vill inte längre. okar inte bli arg varje dag. men den växande byråkratin och pappersvändandet är som en multiresistent bakterie.
    det går att skära ner de icke vårdande med minst 50 procent.
    håller med dig om att livsviktig vård är bra men den där enkla vården är svår att nå.

    SvaraRadera
  16. Känner så väl igen mig... Levde 24 år i tron att den svenska sjukvården är en av de bästa i världen, sedan behövde jag den på "riktigt" (inte bara någon långvarig förkylning eller halsfluss) och hela min bild av den svenska sjukvården blev omkullkastad. Om det här är bland det bästa i världen, hur f-n (ursäkta språket) ser det ut i andra länder?

    Jag har bland annat varit med om att remiss för viktig operation inte blivit skickad (eller påstådd skickad och aldrig kommit fram) som sedan kommit fram nästa dag efter att jag själv ringt och efterfrågat den...

    Även varit med om att jag sökt en läkare för telefontid men då de inte haft några tider avsatta för telefontider (under sommaren) men sekreteraren kunde lägga en lapp i en låda (!) till läkaren... Har sjukvården helt missat det här med datorer?

    Jag vet att mycket av detta inte är läkarnas fel utan det är politikernas och ekonomin men tyvärr har jag varit utsatt för felbehandling också så just nu har jag svårt att lita på någon läkare.

    SvaraRadera
  17. Tack för inlägget. Inga dagens nyheter direkt. Jag har en dotter i 9 år som har CP. Efter flera år i utlandet känner jag också som du - det är skönt att bo i Sverige - den där stora apparaten fungerar. Men bar det stora och nödvändiga - om man vill förebygga är den en annan sak. Jag kommer från Finland och har en syster i Finland som jobbar med dessa saker och konstrasten är stor! I Sverige skall föräldrarna dra en ganska stor last med allt, när i Finland kommer rehab till dig och ditt barn - där du är.

    Sedan det där med storebror (det har jag också) ... det fixar man nog också efter att man har fightat genom alla systemer med lilla systern. Man har lärt sig att skriva ner namnet och ringa, ringa, ringa - så att man till slut klarar av att utmatta andra parten och sätta dit folk med namn som inte gör sitt.

    Det saknas en allmän utbildning i Sverige för hur man skall handskas med vården för att få hjälp på bästa sätt ... nyttigt även i många andra områden där det går lite segt.

    Ha det så bra i höstmörkret!

    SvaraRadera
  18. Det behövs fler administrativt intresserade och kunniga i vården. Inte sjukvårdsutbildade som gör fel saker. Vi finns, vi är medicinska sekreterare (förr läkarsekreterare). Använd vår kompetens och vårt intresse för vårdrelaterad administration!

    SvaraRadera
  19. Det handlar att skapa flöden, för att undvika flaskhalsar. Snabbt omhändertagande och inga väntetider för att papper flyttas runt, runt.

    http://www.skane.se/sus/lean

    SvaraRadera

Vill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.