Hej december.
22:52
Då kör vi igång julmånaden med dunder och brak. Nåja, det var kanske att ta i, men lite julstämning ska vi nog försöka att få till i alla fall.
Först och främst gäller det att dra på sig några riktiga praktförkylningar. Storebror var först ut med att vara hemma ett par dagar från skolan i slutet av veckan och Abbe var inte sen att hänga på med dundersnuva och hosta. Gott. Då är vi igång. Nu ska vi bara cirkulera de bacillerna enligt ett rullande schema i hela familjen fram till någon gång runt påsk. Men däremellan kommer fasta.
Killarna önskade sig en paketkalender under advent (en sån som jag gjorde till deras mamma för elva år sedan). Det fick de också, men för att göra livet bara lite enklare rationaliserade vi ner antalet paket till ett till dem var per adventssöndag, istället för ett per dag. Åtta små paket kändes enklare än fyrtioåtta, om man säger så. Som ni ser på bilden är ettan redan plundrad. Den innehöll varsin chokladkalender, så de får öppna varje dag ändå. :)
Det har bakats lussekatter och korintkakor, plockats renlav till adventsljusstaken (kallas ofta felaktigt för vitmossa, men det är något helt annat) och satts upp ljusslingor i trädgården. Och så har det smakats på glögg.
Och ikväll gjorde vi det på the old fashioned way hemma hos våra grannar och goda vänner. Otroligt hög Ernst-faktor. Vi smaksatte och glödgade vin som man gjorde förr. Väldigt spännande och mycket gott. Grannen hade letat febrilt efter en hederlig gammal sockertopp, men inte lyckats få tag på någon så vi körde med vanliga sockerbitar, men annars gjordes allt enligt skolboken. Och vet ni vad? Jag bjussar på receptet här:
1 flaska rödvin
1 halvflaska portvin
1 tsk kardemummakärnor
3 hela kryddnejlikor
1 kanelstång
1 pomeransskal
2 bitar hel torkad ingefära
1 halvflaska brännvin special
25-30 sockerbitar till själva glödgningen (obs inte snabbitsocker, det går för fort)
Blanda alla ingredienser (utom brännvinet) i en stor kastrull och värm försiktigt. Inte koka. Lägg ett galler med sockerbitarna på över ena halvan av kastrullen. Eller använd en sil som vi gjorde. Häll försiktigt i brännvinet i kastrullen och när det blivit varmt – tänd på. Var försiktig här. Det kan bli höga lågor. Sleva den brinnande glöggen över sockerbitarna som då smälter. Släck (med locket till kastrullen) efter en stund och smaka. Ska glöggen vara sötare, tänder man på igen och låter mer socker smälta. Fortsätt till den blir lagom söt.
Vi satt i grannarnas glashus, med braskaminen tänd och drack vår nyglödgade dryck. Till detta serverades nybakade lussekatter, lika nybakade skurna mandelpepparkakor och marsipancigarr. Det fattades bara att vi suttit och gjort en ljuslykta av rundstav och ståltråd så hade vi nått Kirchsteiger-klimax.
Nu jäklar julen. Nu kör vi!
Dessvärre hade jag inte kameran med mig så ni får hålla tillgodo med en halvtaskig mobilbild. iPhonekameran och taskiga ljusförhållanden är ju ingen perfect match direkt.
1 kommentarer
Helt klart gilla på det mesta. Utom förkylningsrundgången.
SvaraRaderaVill du kommentera men har ingen egen blogg? Inga problem. Välj "Namn/webbadress" under "Kommentera som:" och skriv bara i ditt namn. Eller välj "Anonymt" om du hellre vill det.